Две неща притесняваха инвеститорите в навечерието на изборите в САЩ: оспорвана

...
Две неща притесняваха инвеститорите в навечерието на изборите в САЩ: оспорвана
Коментари Харесай

Два кошмарни сценария за пазарите изглеждат все по-вероятни

Две неща притесняваха вложителите в навечерието на изборите в Съединени американски щати: оспорвана конкуренция и президентство на Байдън с републикански Сенат. Днес и двата сюжета наподобяват все по-вероятни, написа Блумбърг.

„ От основно значение за пазарите ще бъде дали Конгресът, било то под президентството на Байдън или на Тръмп, ще бъде разграничен “, разяснява Питър Маккълъм от Mizuho International Plc в Лондон. „ Както стоят нещата сега, това наподобява е най-вероятният сюжет, което означа, че би трябвало да се чака поевтиняване на акциите “, добави той.

Сенатът (горната камара на Конгреса), който доста анализатори чакаха да отиде при демократите, наподобява, че може да остане под контрола на републиканците. Камарата на представителите, въпреки това, съвсем несъмнено ще има демократично болшинство.

Това разделяне подклажда терзанието, че дълго чаканият от пазарите пакет от фискални тласъци ще бъде занимателен още повече, откакто договарянията сред двете партии преди изброите приключиха без триумф.

„ Ако републиканците ръководят Сената, ние не чакаме при започване на идната година да бъде одобри пакет от тласъци за над 500 милиарда $, което е надалеч от желаните от демократите 2 трилиона “, разяснява Иън Шерпхърдсън, основен икономист в Pantheon Macroeconomics.

„ Комбинацията сред президент от демократите и републикански Сенат най-вероятно ще докара до стесняване на фиска, което не е способства за стопански напредък “, споделя Себастиан Гали, макро пълководец в Nordea Investment Funds.

Още по-големият боязън на мениджърите на пари – неналичието на явен избирателен резултат през идващите дни и седмици, наподобява все по-вероятно да се осъществя.

„ Резултатите са задоволително близки, с цел да бъдат оспорени “, разяснява Леза Линьос от RBC Capital Markets. „ Тези опасения към момента не са се осъществили под формата на отлив от рисковите активи, само че това може да се случи през идните дни “, споделя тя.

Тъй като предстоящата „ синя вълна “ наподобява няма да се реализира, волатилността на пазарите ще бъде висока в днешната търговия.

„ Вероятността задачите избори да опрат до резултатите в един щат става все по-голяма. Това усилва възможностите от правосъдна интервенция “, споделя стратегът от Nomura Securities International Inc. Чарли Макелиът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР